Història

1887

Un grup de professors seglars i un sacerdot de la vila van iniciar el Col·legi Sant Ramon de Penyafort.

1889

La Congregació de Fills de la Sagrada Família es va fer càrrec de la direcció del Col·legi.

1889

Hi havia a l’escola més de 300 alumnes, entre interns i externs. S’impartia l’ensenyament ele- mental i superior. El director era el P. Domingo Motlló.

1895

El Pare Manyanet va ser invitat pels administradors de la Festa Major a portar el “penó” principal en la processó en honor de Sant Felix.

1899

Amb l’ajuda del bisbe Josep Morgades, el Pare Manyanet compra el palau del Marquès d’Alfarràs per fer-ne el Col·legi Sant Ramon.

1899

En la visita conjunta que fan els bisbes Josep Morgades i Josep Torras i Bages a Vilafranca del Penedès són acompanyats pel Pare Manyanet.

1900

Al llarg del primer terç del segle XX, assisteixen al Col·legi Sant Ramon alumnes que, anys més tard, seran personalitats destacades en el món científic i cultural vilafranquí. Com Josep Estalella, Pere Giró, Manuel Trens, Cristòfor Mestres, Pere Mas i Parera, Josep Baltà de Cela, Pere Bohigues, Isidre Capllong, Francesc Pujols, Pere Grases, Rodolf Llorens i Jordana, Pere Regull i Pagès…

1900...

L’escola donava molta importància al teatre i, a més dels pastorets, es representaven altres obres de caire bíblic.
Per Nadal s’organitzà el concurs de pessebres i es donaren premis en les categories artís- tica, bíblica i popular.

1918

Es van iniciar els Jocs Florals, concurs literari, a fi de promocionar la llengua i la literatura.

1923

Celebració d’un festival esportiu amb bicicletes i partits de futbol.

1925

El novembre es publica el primer número de la revista “Sol Ixent”.

1926

El Col·legi cedí les seves sales per instal·lar-hi la “Primera Exposició d’Art del Penedès”

1930-36

El P. Martí Grivé, junt amb altres col·laboradors de la Vila, promou els inicis del Museu de Vilafranca, que més tard es convertiria en el Museu del Vi, ara Vinseum.

1936

El col·legi Sant Ramon va ser confiscat i els religiosos Fills de la Sagrada Família obligats a marxar i deixar la direcció i gestió del Col·legi.

1939

Els religiosos Fills de la Sagrada Família tornen a fer-se càrrec de la direcció i la gestió del Col·legi Sant Ramon.

1959

El 8 de desembre el llavors Superior General de la Congregació, Magí Morera, va beneir i inaugurar les pistes poliesportives descobertes. A partir d’aquesta data l’hoquei va arrelar amb força al Col·legi. El primer equip data del curs següent i aviat s’assoliren els primers bons resultats quedant campions de la categoria en la temporada 1962-63 i en la del 1966-67.

1964

Amb motiu del centenari de la Congregació de Fills de la Sagrada Família es reforma tot el Col·legi i es construeix la capella d’estil bizantí, obra de l’arquitecte, antic alumne, Josep Brugal.

1972

Es crea l’Associació de Pares del Col·legi Sant Ramon.

1973

El desembre s’inaugura el Pavelló Poliesportiu i el taller de manualitats del Pare Sebastià Pérez.

1975

Cessa l’internat que, des de la fundació de l’escola, allotjava principalment alumnes de la comarca.
Es matricula la primera alumna al Col·legi. Des de feia uns anys ja hi havia intercanvi d’alumnes en alguna de les assignatures de batxillerat junt amb el Col·legi Sant Elies.

1976

Finalitzen els ensenyaments superiors i de batxillerat amb motiu de la reforma de la Llei d’Ensenyament de l’EGB.

1982

Es crea el Torneig de L’Enxaneta, impulsat per l’AMPA representada pel seu president Joan Ortiz i dues persones vinculades al món de l’hoquei sobre patins: Ricard Viñals i Josep Gumà.

1983

S’inscriu a la Direcció General d’Esports de la Generalitat com a “Club Patí Sant Ramon”, entitat que a partir de llavors englobaria junt, amb l’hoquei, la resta d’activitats esportives que es practiquen al centre: patinatge, basquetbol, futbol, atletisme….

1989

Celebració del Centenari del Col·legi amb diferents activitats.

1990

El 4 de maig el Dr. Pere Grases i Gonzàlez pronuncia a la sala d’actes del Col·legi una conferència amb motiu del Centenari i, el 15 de juny, es commemora en un solemne acte al Saló de Sessions de la casa de la Vila, el Centenari del Col·legi, essent el conferenciant el Sr. Joaquim Huguet, exalumne de l’escola.

1994

Es construeix un nou mòdul annexat a l’antic per poder adherir-se a la nova llei de la LOGSE i impartir els ensenyaments d’educació Secundària.

1996

La Congregació de Fills de la Sagrada Família, titular del Col·legi Sant Ramon, adquireix, la “Llar d’infants El Patufet”.

2001

Celebració del Centenari de la mort de Sant Josep Manyanet.

2004

L’escola celebra la declaració de santedat de Sant Josep Manyanet.

2014

Celebració dels 125 anys del Col·legi Sant Ramon de Penyafort.